30
ΝΟΕ
Posted by Health Cook
Δημοσιεύτηκε στις 30-11-2016 σε Διατροφή. Ετικέτες: Θεραπεία, Πλανήτης, Πρόληψη

 

Σύμφωνα με την νέα θέση του Συλλόγου Διατροφολόγων της Αμερικής (AND), της μεγαλύτερης οργάνωσης επαγγελματιών διατροφής του κόσμου, οι χορτοφαγικές και οι vegan δίαιτες είναι υγιεινές, μπορεί να αποτρέψουν και να θεραπεύσουν χρόνιες ασθένειες και είναι καλύτερες για το περιβάλλον. Με την νέα δημοσίευση τους, που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2016, οι ερευνητές ενημέρωσαν την θέση που είχαν από το 2009[3] σχετικά με τις χορτοφαγικές και vegan διατροφές και αναφέρουν πλέον όχι μόνο ότι είναι κατάλληλες αλλά και ότι βοηθούν την υγεία και το περιβάλλον.

AND-logo.jpg


Το νέο έγγραφο του AND στην περίληψη του αναφέρει τα εξής[1]:

"Η θέση της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας είναι ότι κατάλληλα σχεδιασμένες διατροφές για χορτοφάγους και vegan, είναι υγιεινές, διατροφικά επαρκείς και μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία, πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Αυτές οι δίαιτες είναι κατάλληλες για όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, του θηλασμού, της βρεφικής ηλικίας, της παιδικής ηλικία, της εφηβείας, της προχωρημένης ηλικίας, καθώς και για αθλητές.

Δίαιτες φυτικής βάσης είναι περισσότερο βιώσιμες για το περιβάλλον από δίαιτες που είναι πλούσιες σε ζωικά προϊόντα επειδή χρησιμοποιούν λιγότερους φυσικούς πόρους και συνδέονται με πολύ μικρότερη περιβαλλοντική ζημία. Οι χορτοφάγοι και οι vegans διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας όπως για ισχαιμική καρδιοπάθεια, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, ορισμένους τύπου καρκίνου και παχυσαρκία. Η χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους και η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, προϊόντων σόγιας, ξηρών καρπών και σπόρων (πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά) είναι χαρακτηριστικά των χορτοφαγικών και vegan διατροφών που παράγουν χαμηλότερα επίπεδα συνολικής και LDL χοληστερόλης και καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη μείωση των χρόνιων ασθενειών.

Οι βίγκανς χρειάζονται αξιόπιστες πηγές βιταμίνης Β-12, όπως εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα."

Από το παραπάνω κείμενο διαπιστώνουμε ότι οι φυτοφαγικές διατροφές εφόσον δoθεί η κατάλληλη προσοχή μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για εμάς και το περιβάλλον.
Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης του ADA στο http://bit.ly/2fROxBN
Περισσότερα για την φυτοφαγική διατροφή στο: http://www.health-cook.com/p/17

Πηγή: 
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
2. http://bit.ly/2fKSxAL 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864