Ποιοι φυτοφάγοι ΔΕΝ ζουν περισσότερο!
Ο Michael Greger, M.D είναι διάσημος Αμερικάνος βίγκαν, γιατρός, συγραφέας και επαγγελματίας ομιλητής ενώ διατηρεί την ιστοσελίδα συμβουλών Veganmd.com. Όλα τα έσοδα από τα βιβλία του, DVD και ομιλίες πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Ο κ. Greger κάνει μια κριτική εκ των έσω και εξηγεί τα σημεία προσοχής μιας βίγκαν διατροφής:
Έχει αποδειχτεί ότι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερη χοληστερίνη, λιγότερα καρδιακά, παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, καλύτερη διατροφή, πιθανότητες καρκίνου παχέως εντέρου, σκωληκοειδήτιδας κλπ. και είναι πιο υγιείς.
Παρόλα αυτά:
Τι πήγε στραβά;
Αιτία 1-Τα κακά λιπαρά και η αναλογία Ω3 προς Ω6 σκοτώνουν!
Τα επεξεργασμένα λιπαρά έλαια (σπορέλαια-βούτυρα βιομηχανικά παραγμένα) είναι τόσο κακής ποιότητας (υψηλά σε Ω6, χαμηλά Ω3 λιπαρά, υψηλά τρανς λιπαρά κλπ) ώστε δολοφονούν τους απρόσεκτους φυτοφάγους με διατροφή πλούσια σε αυτά!
Ας καταλάβουμε τις κατηγορίες λιπαρών:
α) Κορεσμένα λιπαρά(εξαιρετικά κακά) όπως ζωικά λιπαρά, λάδι καρύδας, φoινικέλαια
β) Μονο ακόρεστα λιπαρά(καλά) όπως ξηροί καρποί, αβοκάντο, ελαιόλαδο, κραμβέλαιο
γα) Πολυακόρεστα Ω3(εξαιρετικά καλά) όπως σκούρα πράσινα φυλlώδη λαχανικά, καρύδια, καναβόσπορος, λιναρόσπορο-έλαιο
γβ) Πολυακόρεστα Ω6(κακά) όπως βαμβακέλαια, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο
Ας καταλάβουμε και την διαδικασία της καρδιακής βλάβης:
H διαδικασία είναι:
i) υγιείς αρτηρίες
ii) -> τραυματισμοί
iii) -> φλεγμονή
ιv) -> οξείδωση χοληστερόλης
v) -> θρόμβος
vi) -> καρδιακή βλάβη ή αρρυθμίες
Που είναι το πρόβλημα:
Οι φυτοφάγοι βασικά έχουν πλεονέκτημα λόγω χαμηλής χοληστερόλης και της φυτικής αντιοξειδωτικής διατροφής που μπλοκάρει την οξείδωση χοληστερόλης(iv). Ωστόσο σε όλα τα άλλα σημεία υπάρχει πρόβλημα!
Ένα συγκεκριμένο ένζυμο στον οργανισμό μας μετατρέπει τα Ω3 σε EPA και ορισμένα από τα EPA μετατρέπονται σε DHA. Για την διαδικασία αυτή καλά είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά αλλά εξαιρετικά είναι τα πολυακόρεστα Ω3. Τα DHA μπλοκάρουν στην διαδικασία εμφράγματος τις φλεγμονές(iii), τις θρομβώσεις(v) και τις καρδιακές βλάβες-αρυθμίες(vi). Γι'αυτό είναι εξαιρετικά. Το Aλτσχάιμερ συνδέεται επίσης με την έλλειψη Ω3.
Το ίδιο ένζυμο μετατρέπει τα Ω6 σε ΑΑ. Τα ΑΑ ενώ είναι απαραίτητα λιπαρά δεν είναι τόσο καλά για την υγεία. Σε μεγάλες ποσότητες παράγουν φλεγμονές(iii).
Η αλλαγή της διατροφής μας από αναλογία Ω6/Ω3 4:1(ιδανική) μετατράπηκε τα τελευταία 100 χρόνια σε αναλογία 15:1 για τους βίγκαν, 10:1 για τους φυτοφάγους και 7:1 για τους παμφάγους! Αιτία είναι η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων Ω6 λιπαρών και προιόντων με αυτά ενώ οι παμφάγοι καταναλώνουν ψάρια που έχουν έτοιμη DHA και EPA και αποφεύγουν τον κίνδυνο!
Λύση:
H κατανάλωση χαπιών Ω3 ρίχνει τον κίνδυνο καρδιακών κατά 30%.
Γι'αυτό χρειάζεται οι φυτοφάγοι-βίγκαν να προσθέσουν Ω3 στην διατροφή τους και η καλύτερη πηγή είναι ο λιναρόσπορος, 1-2 κ.σ. την ημέρα. Για να διασπαστεί επειδή έχει χοντρό τσόφλι θα πρέπει τον αλέσετε(με ηλεκ. μύλο καφέ ή γουδί) ή να αγοράσετε αλεσμένο. Κατόπιν τον φυλάξετε σε ψυγείο και κρατάει για μήνες.
Μπορείτε να τον βάλετε σε ροφήματα, σε σαλάτες, σαν αλεύρι ή σαν αυγό (η αναλογία 1 κ.σ. λιναρόσπορου προς 3 κ.σ. νερού ισοδυναμεί με 1 αυγό ως πρόσδεση). Το έτοιμο λιναρέλαιο χαλάει στο ψήσιμο. Οι έγκυες(από πριν την σύλληψη ως τον απογαλακτισμό) και οι διαβητικοί καλό είναι να παίρνουν συμπλήρωμα DHA 300mg/μέρα, υπάρχει και φυτικό από θαλλάσια άλγη.
Επιπλέον πρέπει οι φυτοφάγοι να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών προς όφελος των μονοακόρεστων λιπαρών. Πετάξτε όλα τα σπορέλαια από την κουζίνα σας και χρησιμοποιήστε σε λογικές ποσότητες ελαιόλαδο ή κραμβέλαιο. Αποφύγεται τελείως προιόντα με σπορέλαια ή λάδι καρύδας, φοινικέλαια, βαθυτηγανισμένα φαγητά ή υδρογονωμένα-τρανς λίπη. Αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε πτώση της αναλογίας Ω6/Ω3 σε 4:1 !
Αιτία 2 - Η ομοκυστεΐνη με την έλλειψη Β12 σκοτώνει!
Η ομοκυστεΐνη είναι μια αγγειακή τοξίνη που σε αυξημένα επίπεδα προκαλεί καρδιακά μέσω των τραυματισμών(ii) στο καρδιαγγειακό σύστημα, επίσης είναι νευροτοξίνη βλάπτει τα κύτταρα μας και σκοτώνει εγκεφαλικά κύτταρα. Η ομοκυστεΐνη πρέπει να είναι κάτω από 10 για να μην έχετε πρόβλημα. Στους παμφάγους το 2001 ήταν 12, στους φυτοφάγους 16 και στους βίγκαν 19! Άτομα με ομοκυστεΐνη 16 είχαν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιακών ενώ άτομα με 14 είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο Αλσχάιμερ. Επίσης συνδέεται με εγκεφαλικά, γεροντική απώλεια ακοής, γενετικές ανωμαλίες, αποβολές κύησης, θρομβώσεις, άνοια, κατάθλιψη κλπ.
Η ομοκυστείνη δημιουργείται σε όλους μας (από τον μεταβολισμό των αμινοξέων) και αντιμετωπίζεται από τον οργανισμό μας με:
A) B6
B) B12 + φολικό οξύ
Γ) Χολίνη
Οι φυτοφάγοι ενώ παίρνουν επαρκές φολικό οξύ δεν παίρνουν αρκετή Β12 ώστε να χαμηλώσουν την ομοκυστείνη ενώ αρκετοί είναι ανεπαρκείς γενικά στην Β12. Οι γορίλες την παίρνουν από έντομα, χώμα και περιττώματα. Οι πρωτόγονοι την έπαιρναν από βακτηρίδια που βρίσκονταν παντού ακόμη και από τον νερό των λιμνών[2]. Ζούμε σε αφύσικο κόσμο γι'αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την δυνατότητα μιας υγιούς διατροφής.
Λύση:
Γι'αυτό χρειάζονται τρόφιμα ενισχυμένα με Β12 ή 1 συμπλήρωμα. Οι βίγκαν έχουν 80% έλλειψη Β12 και οι ωολακτοφυτοφάγοι κατά 25%. Η πρόσληψη Β12 στους βίγκαν κατεβάζει την ομοκυστείνη στο 8 άμεσα. Μπορείτε να το κάνετε σε εβδοδιαία ή ημερήσια βάση. πχ μισό χαπάκι Β12 των 5000mcg 1 φορά την εβδομάδα(2000mcg+). Αλλιώς για παράδειγμα 1 μερίδα ενισχ. δημητριακών ολικής 2 φορές την ημέρα με διαφορά 6 ωρών. Επίσης η Β12 θα ανεβάσει την ψυχολογική διάθεση και την ενέργεια σας.
Επιπλέον σημεία προσοχής για τους φυτοφάγους:
1) Βιταμίνη D
Η πρόσληψη της γίνεται φυσικά με την επαφή του ήλιου στο δέρμα μας(συνήθως 10-15 λεπτά περπάτημα σε φυσιολογικής δύναμης ήλιο, χωρίς αντηλιακό, με επαφή στα χέρια και το πρόσωπο ή τα πόδια και το πρόσωπο, 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για τους περισσότερους στην Ελλάδα. Προσοχή θέλουν έγκυες, ηλικιωμένοι, άτομα με σκούρο δέρμα κλπ). H έλλειψη βιταμίνης D είναι διαδεδομένη ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιαν.-Φεβ. λόγω της μεγάλης γωνίας του ηλίου. Σε αυτούς τους μήνες χρειάζεται συμπλήρωμα από μανιτάρια, γάλα σόγιας, δημητριακά, ή χάπια 400iu/ημέρα ή 600 για τους ηλικιωμένους 70+ ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή ηλιοφάνεια.
2) Ασβέστιο
Χρειάζεται 700-1000mg την ημέρα ασβεστίου, προτείνετε 3 μερίδες σκουροπράσινων φυλλώδων λαχανικών, ενισχυμένοι χυμοί με ασβέστιο ή ακόμη και συμπληρώματα αν δεν τρώτε πράσινα λαχανικά. Τα πράσινα λαχανικά έχουν βόριο, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.
3) Ιώδιο
Σε έρευνα στην Αγγλία βρέθηκαν να έχουν έλλειψη ιωδίου οι φυτοφάγοι. Η έλλειψη ιωδίου οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό που οδηγεί σε υψηλή χοληστερίνη και άλλες παθήσεις. Μπορείτε να το πάρετε από 1/2 κ.γ. ιωδιούχο ή ορυκτό αλάτι(έχει σε φυσική μορφή) και από φύκια.
4) Σίδηρος
Οι φυτοφάγοι παρότι έχουν έλλειψη σιδήρου δεν έχουν παραπάνω προβλήματα σιδηροπενικής αναιμίας. Παρόλα αυτά 5% του πληθυσμού έχει αυτό το πρόβλημα αναιμίας. Για αυτό τρώμε φασόλια, σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς μαζί με τρόφιμα που έχουν βιταμίνη C για αύξηση απορρόφησης. Οι γυναίκες καλό θα ήταν να ελέγχουν τον σίδηρο τους κάθε έτος ή κάθε λίγα έτη. Συμπληρώματα σιδήρου δεν πρέπει να πάρετε χωρίς εξετάσεις και συνταγή γιατρού.
4) Σελήνιο
Είναι αντικαρκινικό αντιοξειδωτικό. Σε μέρη με φτωχό υπέδαφος σε σελήνιο(όπως η Ελλάδα) πρέπει να τρώμε μερικά μπραζίλ νατς κάθε μήνα.
5) Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος ανεβαίνει με πράσινα λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, πλήρη δημητριακά. Οι φυτοφάγοι συνήθως έχουν χαμηλό ψευδάργυρο και αυτό χαμηλώνει το ανοσοποιητικό, εξασθενεί την γεύση,την όρεξη ενώ η σοβαρή έλλειψη οδηγούν σε χαμηλή ανάπτυξη(ακόμη και σε προβλήματα ανδρ. στύσης & μεγέθους).
Το πιάτο μας
Κάθε μέρα τρώμε ισορροπημένα γεύματα με ποσότητες από λαχανικά(σκουροπράσινα ιδιαίτερα), όσπρια-ξηροί καρποί, πλήρη δημητριακά και φρέσκα φρούτα. Πρέπει να τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά ο Π.Ο.Υ συστήνει 8+ μερίδες κάθε ημέρα!
Η χειρότερη τροφή από όλα είναι τα μεταλλαγμένα και υδρογονωμένα λιπαρά δηλαδή τα ζωικά λιπαρά ή από υδρογόνωση φυτικών λιπαρών. Τα αποφεύγουμε εντελώς.
Έρευνες έδειξαν ότι:
Τέλος η χοληστερίνη πρέπει να ελέγχεται μετά τα 20 έτη και κάθε 5 έτη ενώ το τσιγάρο αφαιρεί περίπου 8 έτη ζωής.
Η αλλαγή του σύγρονου τρόπου ζωής και διατροφής καθιστά αναγκαία τα παραπάνω στοιχεία προσοχής για τους φυτοφάγους που θέλουν να επωφεληθούν τα μέγιστα από τα οφέλη της φυτοφαγίας για ευτυχία, μακροζωία και υγεία.
Δείτε το βίντεο στο https://www.youtube.com/watch?v=q7KeRwdIH04
Δείτε το άρθρο Τι πρέπει να προσέξουν οι αυστηρά φυτοφάγοι στο http://health-cook.com/blog-gr.php?bp_id=17
Επεξεργασία: www.health-cook.com Πηγές
[1] https://www.youtube.com/watch?v=q7KeRwdIH04 [2] http://www.jstor.org/discover/10.2307/2482180?uid=2&uid=4&sid=21103755323791