Save as PDF
16
ΙΟΥΛ
Home Chef: Λαζόπουλος Σταύρος
Δημοσιεύτηκε στις 16-07-2014 σε: Συνταγές
Υλικά
  • 200 γρ κεμπάπ σόγιας
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ξυσμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ξυσμένη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1,5 κ.σ. αλάτι ή 1 κ.σ. Ιμαλαίων στο αρχικό βράσιμο
  • 1 ποτήρι κρασί ροζέ ή άσπρο ή χυμό 2 λεμονιών
  • 1 κ.σ. κοφτή έτοιμο `μείγμα μπαχαρικών για αρνί` ή ρίξτε λίγη θρούμπι και ρίγανη  
  • 1/4 κ.γ πιπέρι

Υλικά για 3-4 μερίδες, 90 λεπτά χρόνος.

Εκτέλεση
  1. Σε μια κατσαρόλα ρίξτε 2 λιτρά νερό και βάλτε την στο μάτι. Τα κεμπαπ δεν θέλουν σχεδόν καθόλου ψήσιμο. Μόλις βράσει το νερό, πρώτα σβήστε την φωτιά και μετά ρίξτε μέσα τα κεμπάπ σόγιας με 1 κ.σ. αλάτι, ανακατέψτε και σκεπάστε τα και αφήστε τα για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να κρυώσουν τελείως. 
  2. Ρίξτε τα κεμπάμπ σόγιας σε ένα σουρωτήρι λαχανικών, ξεπλύντε τα ζουπίζοντας τα για 1-2 λεπτά κάτω από την βρύση ώστε να φύγει λίγο το θολό νερό που έχουν. Μετά στύψτε τα με την χούφτα σας λίγα-λίγα, βγάζοντας τα από το σουρωτήρι  ώστε να είναι όλα στεγνά και στραγγισμένα. 
  3. Ξύστε τα κρεμύδια και ψιλοκόψτε το σκόρδο.
  4. Ρίξτε σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή κατσαρόλα) το λάδι σε κανονική φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και 1/2 κ.σ. αλάτι. Σωτάρετε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
  5. Προσθέστε στο τηγάνι τη σόγια σας και ανακατέψτε τακτικά μέχρι να ροδίσουν και να ρουφήξουν το λάδι. Θέλει συχνό ανακάτεμα για να μην σας κολήσουν.
  6. Μετά από 15 λεπτά περίπου, ο πάτος έχει στεγνώσει από λάδι και τα κεμπάπ αρχίζουν να ροδίζουν γρήγορα. Τότε προσθέστε το κρασί, το μείγμα μπαχαρικών και το πιπέρι. Σε 3-5 λεπτά όταν στεγνώσουν πάλι και αρχίζουν να ροδίζουν είναι έτοιμα και μπορείτε να τα βγάλετε. 
  7. Μπορείτε να τα συνοδέψετε με σάλτσα σόγιας, κρεμμύδι, λίγη γλυκιά πάπρικα. Η γεύση τους είναι εκπληκτική, προσωπικά η καλύτερη σόγια που έχω δοκιμάσει.
Δύο Tips για Νόστιμα Κεμπάμπ Σόγιας 

Tip #1: Ένα μυστικό για νόστιμη σόγια είναι, κατά το τέλος του σωταρίσματος, να τα πιέσετε με μια κουτάλα ή σπάτουλα με μέτρια δύναμη 2-4 φορές κατά διαστήματα, ώστε να βγάλουν τα νερά τους και να ρουφήξουν το αρωματισμένο λάδι.
Tip #2: Πριν το σερβίρισμα, ζεστάνετε τα λίγο αν χρειαστεί, δοκιμάστε τα και για να βελτιώσετε την γεύση τους πασπαλίστε τα ξανά με μπαχαρικά όπως αλάτι, σκόνη κρεμμύδι, λάδι, λεμόνι, ρίγανη, καπνιστή ή κανονική πάπρικα, κίμινο και πιπέρι δοκιμάζοντας τα ώστε να είναι της αρεσκείας σας.
Μετά ανακατέψτε τα και ζουπίξτε τα λίγο να τραβήξουν το μείγμα σας. Θα γίνουν διπλά νόστιμα!