Δύο νέες έρευνες έδειξαν ότι τακτική σωματική δραστηριότητα - ακόμη και το περπάτημα - μπορεί να είναι το κλειδί για τη διατήρηση κοφτερού μυαλού καθώς γερνάμε.
Αν και δεν είναι νέα ανακάλυψη, οι έρευνες συνδέουν κρίσιμα κενά στην επιστημονική βιβλιογραφία και επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκθέσεις που συνδέουν την άσκηση με μειωμένα ποσοστά διανοητική ανεπάρκειας στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Το μήνυμα τώρα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: «Αν μείνετε σωματικά δραστήριοι, προστατεύτε το μυαλό σας,» λέει ο Eric B. Larson, MD, αντιπρόεδρος για την έρευνα στο Group Health Cooperative, ένα μη κερδοσκοπικό σύστημα υγείας στο Σιάτλ.
Μία από τις έρευνες περιλάμβανε 2.809 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών οι οποίες είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ή τουλάχιστον τρεις επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι οι περισσότερες προηγούμενες έρευνες σχετικά με την άσκηση και την άνοια είχαν επικεντρωθεί σε υγιή άτομα, σύμφωνα με τον Δρ Λάρσον, ο οποίος έγραψε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα έρευνα.
Η άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες αυτές, αφού είχαν ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Δεδομένα που έχουν συνδεθεί με την μνήμη και προβλημάτων γλώσσας -γνωστή ως γνωστική εξασθένηση- η οποία συχνά προηγείται της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Ερευνητές στο Παρίσι και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, επανεξέτασαν τα στοιχεία από μια παλαιότερη έρευνα που αρχικά σχεδιάστηκε για να εξετάσει το ρόλο των αντιοξειδωτικών βιταμινών στην υγεία της καρδιάς.
Ξεκινώντας το 1995, οι γυναίκες απάντησαν σε διετείς έρευνες σχετικά με το πόσο συχνά ασχολούνταν σε διάφορα είδη άσκησης (όπως το τρέξιμο, το κολύμπι, το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας). Αρκετά χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέχισαν να τους κάνουν μια σειρά από τεστ αντίληψης και μνήμης μέσω τηλεφώνου, για μια περίοδο ως έξι ετών.
Όσο πιο ενεργές ήταν οι γυναίκες τόσο καλύτερη ήταν η απόδοση τους στα τεστ. Και δεν χρειαζόταν να είναι μαραθωνοδρόμοι. Οι πιο δραστήριες γυναίκες, που έκαναν το ισοδύναμο των 30 λεπτών -ή και παραπάνω- γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα, παρουσίασαν πολύ πιο αργή εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών από αυτές που έκαναν λίγη ή καθόλου άσκηση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, έμοιαζαν πέντε έως επτά χρόνια νεότερες, ως προς το μυαλό τους.
Η ισχυρή σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων και χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης ήταν αρκετά εμφανής στις τηλεφωνικές δοκιμές που χρησιμοποιούσαν οι ερευνητές, λέει ο Δρ Larson.
Μια δεύτερη, μικρότερη έρευνα ανέδειξε μια κοινή αδυναμία της έρευνας για την άσκηση και την άνοια: οι περιγραφές των συνηθειών άσκησης των συμμετεχόντων από τους ίδιους, μπορεί να είναι αναξιόπιστες.
Εκτός από τη χρήση ερευνών, οι ερευνητές επίσης χρησιμοποίησαν διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις για να εκτιμήσουν το συνολικό ποσό της ενέργειας που δαπανούσαν 197 άνδρες και γυναίκες στα 70 τους για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Οι δοκιμές αφορούσαν το πόσιμο χημικώς τροποποιημένου νερού και μέτρηση (μέσω δειγμάτων αίματος και ούρων), το πόσο γρήγορα ο οργανισμός θα διασπάσει τα χημικά αυτά.
Σε σύγκριση με τα άτομα που έκαναν καθιστική ζωή, αυτοί που δαπανούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στις δύο εβδομάδες είχαν 90 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, (των πέντε έως επτά ετών). Αυτή ήταν μια `πολύ ισχυρή` μείωση του κινδύνου, λέει η επικεφαλής ερευνητής Laura E. Middleton, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, Οντάριο.
Επιπλέον, η δαπάνη ενέργειας σε ημερήσιες δραστηριότητες των συμμετεχόντων ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με τη γνωστική υγεία από το πόση άσκηση έκαναν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καθημερινή δραστηριότητα, και όχι μόνο άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
« Δεν είναι μόνο ο τύπος της σκόπιμης σωματικής δραστηριότητας σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου. Είναι επίσης το πόσο συχνή και λιγότερο εντατική η εργασία αυτή... πράγματα όπως να στεκόμαστε όρθιοι πιο συχνά και να περπατάμε πιο συχνά», λέει η Middleton.
«Είναι άσχημα νέα για όσους από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, καθόμαστε σε ένα γραφείο όλη την ημέρα», προσθέτει. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να βρούμε κάποιο τρόπο να σηκωθεί και να κινηθούμε.»
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/2011/07/21/exercise-brain-health_n_906157.html?utm_hp_ref=health