06
ΜΑΡ
Posted by Λαζόπουλος Σταύρος
Δημοσιεύτηκε στις 06-03-2014 σε Διατροφή. Ετικέτες: Αντιγήρανση, Γήρανση, Καρκίνος, Πρωτείνη

Είστε μεσήλικας και σας αρέσει το μπιφτέκι με τυρί; Αν ναι, τότε σύμφωνα με την ακόλουθη μελέτη έχετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνετε από καρκίνο σε σχέση με τους συμμαθητές σας, που η διατροφή τους έχει λιγότερες πρωτεΐνες. 

Η Morgan Levine από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες της, έκαναν διατροφική έρευνα σε περισσότερα από 6.300 άτομα στις ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα άτομα ηλικίας 50-65, κατά το χρόνο της έρευνας, που έκαναν διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη - η πρωτεΐνη αποτελούσε το 1/5 των θερμίδων τους - είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τα επόμενα 18 χρόνια από τους συνομηλίκους που έπαιρναν μόνο το 10 τοις εκατό των θερμίδων τους από πρωτεΐνες.

Οι καταναλωτές υψηλής πρωτεΐνης ακόμη είχαν ένα ποσοστό θανάτου από καρκίνο 4 φορές μεγαλύτερο από τους συνομηλίκους με χαμηλή κατανάλωση πρωτεϊνών. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι αυτό ισχύει μόνο για τη ζωική πρωτεΐνη - με άλλα λόγια, πρωτεΐνες από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και όχι από τα φασόλια και τα όσπρια.

Σε μια μελέτη που ακολούθησε σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ζώα που έκαναν διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες είχαν χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου από ό,τι εκείνα με διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη. Επίσης τα ποντίκια με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών που τελικά απέκτησαν καρκίνο είχαν όγκους με μικρότερη ανάπτυξη.

Στην αντίθετη άποψη ο Tim Key, επιδημιολόγος του Cancer Research UK που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι η διατροφική έρευνα είναι πολύ μικρή για να παρέχει οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα.

Η Catherine Collins, επικεφαλής διαιτολόγος στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, στο Λονδίνο, δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα σε ποντίκια, αλλά λέει ότι οι συγγραφείς κάνουν πολλά άλματα εφαρμόζοντας έρευνες σε ζώα στον άνθρωπο. Επιπλέον έχει ενστάσεις ως προς την ακρίβεια συλλογής των στοιχείων και συστήνει να μην αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να μην ανησυχούμε.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες επί του θέματος καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας.

Πηγές:
  • www.health-cook.com
  • http://www.newscientist.com/article/dn25158-i-can-has-cheezburger-protein-cancer-risk-overblown.html#.Uxei-OPK7wk
  • http://www.cell.com/cell-metabolism/retrieve/pii/S155041311400062X